Exposició MIRA

BROOKE CANDY, CARLOS SÁEZ, CLAIRE TOLAN, ESMAY WAGEMANS, FAITH HOLLAND, FIELD, FILIP CUSTIC, KEIKEN + NATI CERUTTI, KIRSTEN LEPORE, MARÍA ROY, MARIE MUNK + STINE DEJA, VIRGEN MARÍA.

Plaer

  1. s. m. Sensació de gust intensa i profunda
  2. Cosa que diverteix o produeix alegria
  3. Sensació agradable produïda per alguna cosa
  4. Cosa que produeix satisfacció o sensació agradable sense cap impediment

El plaer pot ser definit com una sensació o un sentiment positiu, agradable o fins i tot eufòric, que s’experimenta en satisfer una necessitat o aconseguir un objectiu. L’era digital ha generat una nova forma i gamma de plaers sensorials i simulats i la possibilitat de gaudir-ne mitjançant diferents plataformes de manera immediata.

El concepte de l’hedonisme, la recerca del plaer com a màxima finalitat de l’existència humana, i la seva relació amb el món tecnològic i digital és una reflexió que ocupa avui un lloc significatiu en les pràctiques artístiques contemporànies. De quina manera la digitalització ha facilitat una major i més immediata connexió amb l’hedonisme, i com les pràctiques artístiques contemporànies aconsegueixen simular i generar discursos que evoquen aquesta recerca natural per la sensació de plaer? Quant depenem de la digitalització per evocar sensacions plaents, i com la pràctica i metodologia artística es modela en aquesta mateixa directriu?

En la seva vuitena edició, el MIRA Digital Arts Festival presenta una nova proposta expositiva al Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats. “THE SEARCH FOR (modern) PLEASURE” és  una mostra que indaga sobre la noció del plaer dins de l’era digital i s’endinsa en l’art com a catalitzador d’experiències, emocions, sensacions i estímuls que evoquen i promouen una visió hedonista de la condició humana.

L’exposició recull l’obra de diferents artistes i col·lectius internacionals que exploren la metodologia de la creació artística com un procés que depèn de la digitalització i tecnologització de la vida quotidiana i persegueixen, amb mirada crítica, la recerca del plaer visual, sensorial i experiencial.

El concepte artístic d’aquesta edició de MIRA Digital Arts Festival, que promou i apropa la unió entre art i tecnologia, ha volgut explorar el plaer com a mitjà d’expressió artística. La programació del festival s’aproxima als nous posicionaments de l’art al voltant de l’hedonisme, i tant la campanya gràfica, com l’exposició aborden i recullen una mostra d’aquestes possibilitats.

Claire Tolan presenta “The State of ShuSH” i Kirsten Lepore “Hi Stranger”.  Ambdues exploren l’ ASMR (Resposta Sensorial Meridiana Autònoma), un neologisme que fa referència al fenomen de la cibercultura, i que es caracteritza per experimentar una plaent sensació corporal que provoca calidesa i relaxació, com a resposta a diversos estímuls visuals i auditius.

Brooke Candy exposa “I Love You”, el seu debut com a directora i la primera pel·lícula en col·laboració amb Pornhub. “I Love you” tracta de l’apoderament, la diversitat i l’alliberament sexual. La peça estarà acompanyada d’una sèrie de retalls de la producció de la pel·lícula, així com algunes preses  fílmiques editades inèdites.

L’artista multidisciplinar Filip Custic desenvolupa per mitjà de la fotografia, l’edició digital i el disseny escultòric, una peça que representa la idea del plaer terrenal.  Busca satisfer la incògnita humana sobre la recerca de la vida fora de la terra. És una recerca que persegueix superar el plaer banal i trobar “aprenentatges” en els valors universals i la seva relació amb la digitalització i la tecnologia.

Carlos Sáez presenta “Hardware Fetiche” una instal·lació d’escultures i maquinària rebutjada, creant objectes propers a la idea de relíquia o tòtem. L’essència de la peça es basa en conservar i admirar allò que ja ha complert la seva funció en la història i transformar-ho en objectes de desig, amulets o fetitxes,  i fins i tot convida a despullar-se de la seva utilitat.

Virgen María (María Forqué), realitzarà una sèrie d’aparicions performàtiques  amb música en directe durant els tres dies del festival. Faith Holland presenta “Visual Orgasms” i Maria Roy  “Buzz”, dues peces que evoquen l’experiència sexual a través de l’erotisme o el posicionament crític de la sexualitat com una vivència explotada pels mitjans digitals i tecnològics.

Marie Munk i Stine Deixa presenten una obra de la seva col·lecció “Synthetic Seduction” i Esmay Wagemans mostra “New Humanities”, ambdues  peces indaguen en la dimensió escultòrica com a estímul de sensacions corporals. Amb elles, volen aconseguir difuminar la línia entre la ficció representada per la tecnologia AI (Intel·ligència artificial) i l’autenticitat del cos humà.

L’estudi d’art digital FIELD presenta “Forays: Scan I-IV collection”, una obra cedida per Sedition. Quatre peces generades per ordinador, que exploren la forma, els materials, els colors, la mobilitat i com les noves tecnologies poden fusionar la forma abstracta i figurativa, la percepció sensual i les experiències sinestèsiques.

Keiken, AGF HYDRA, George Jasper Stone i Suzannah Pettigrew en col·laboració amb l’artista sonora Nati Cerutti presenten una adaptació de la seva conferència performativa “Honey, I’m Data!”, Reinterpretant el “plaer digital”. La seva instal·lació de vídeo / so desplega les implicacions de la intel·ligència artificial per a les narratives humanes tradicionals de la realitat, els fets, la ficció i el plaer en una societat tecnocapitalista.

Amb la col·laboració de: